• 00 ground view 1 - far-clenaned up-sm
  • Concept image-blue-sm
  • 01 interior 4 - realm 4-sm
  • 00 aerial 02 day-sm

 

Global Mobility Center

From the Universe to the subatomic level, all things are in a dynamic equilibrium, constantly in motion, and infinitely connected. At the center of these systems lies the human being: people who connect, communicate and create systems and technology that affect us all.

This combination of movement and connectedness is essential to the development and the mobility of truly global societies. The Global Mobility Center was designed to be a node within the larger network of an upcoming exposition development as well as the centerpiece of the post-expo district. The design is a simple shell, easy to erect and clad in tile – a material indigenous to the region it was designed for. The colors and attributes of the form are easily recognizable as contemporary, compact and adaptable. The structure is designed to be adapted or infilled in the future as floor area needs and uses are determined. As designed, the open space concept works for the exhibition and museum program that focuses on sharing information. Living data can be projected onto the ceiling and seen across the floor. Open spaces connect from floor to floor allowing information to be seen and shared between groups throughout the building.

The 18,223 sm Center has two levels above grade and one below grade level on a 7,000 sm stone paved public plaza. The plaza integrates design with berms formed to become benches, mini stages and contain integrated air intake/exhaust surfaces. The berms combined with drought resistant local planting, will lead the visitor to the Center’s main entrance and exterior covered courtyard. This central space will have two reflective pools and will be designed to create air movement through the use of a below grade labyrinth that will be connected to a geothermal cooling system, which will create a comfortable exterior micro climate. The exterior walls will have an integrated water misting spray to cool the area for potential outdoor programming and overflow queuing, while the sculpted soffit surfaces will be designed to increase the natural wind flow. LED light fixtures, speakers, flag poles with large banners and flags will add a festive and inviting atmosphere during the many day and night activities.

Externally, the structural grid shell shades and protects the vision glass and program spaces within and also performs additional functions such as renewable energy generation, daylight mediation, natural ventilation, physical movement and digital information display. These are all easily accommodated within the roof tile system which allows the integration of sun tubes to let diffuse daylight deep into the center of the internal spaces or by simply using photovoltaic cells instead of tile to achieve the 25% renewable energy requirement. All of these are easily maintained and durable components of the system. An LED system is integrated into the roof and offers the Expo a fifth elevation: the roof. Easily visible from the Expo Gondola and aircraft, the Pavilion broadcasts information and imagery on its roof all related to Mobility and experience.

There are four Exhibits in the Center. They function as a series of interconnected program spaces that link the themes of “Empowering People through Mobility”, “Distributing Goods and Resources”, “Connecting through Data and Information”, and “The Future 2020” by a series of ramps, bridges and escalators that are internal to each Exhibit. In this way the people within are both in Motion – active within the space, and in Mobility – moving from one space to another. The record of their movement is documented by their point of light on the ceiling.

Client

Expo 2020